Chocoladebaas wint in Oekraïne

Volgens de eerste officiële resultaten heeft miljardair Petro Porosjenko gisteren de presidentsverkiezingen in Oekraïne gewonnen. Nadat twintig procent van de stemmen was geteld, bleek dat Porosjenko 54,39 procent behaalde, zegt de centrale kiescommissie in Kiev. Ex-premier Joelia Timosjenko landde ver daarachter met 13,2 procent van de stemmen op de tweede plaats. Uit de exitpolls was al gebleken dat Porosjenko, die baas is van een chocoladeconcern, de meeste kiezers achter zich kon winnen. Timosjenko had gisteren haar nederlaag al toegegeven.

Porosjenko beloofde gisteren aan zijn aanhangers dat hij nog voor het einde van het jaar parlementsverkiezingen gaat organiseren. Hij hoopt dat de Europese ambities van Oekraïne zullen worden geïmplementeerd, maar beloofde tegelijk dat hij de dialoog wil aangaan met Rusland en met de inwoners van het oosten van Oekraïne. Een eerste bezoek zal naar die regio gaan, luidde het. Porosjenko plant ook een ontmoeting met Russisch president Vladimir Poetin.

Tegelijk is de nieuwe Oekraïense president van plan om de strijd tegen de separatisten op te voeren. De militaire campagne zal "dramatisch wijzigen" en korter en efficiënter zijn, luidde het.

Maar bij de separatisten is men niet van plan om het hem makkelijk te maken. "Er kunnen alleen gesprekken zijn als hij zijn militaire operatie beëindigt en zijn troepen terugtrekt uit de regio’s Donetsk en Loehansk. Hij moet ook onze soevereiniteit erkennen", verklaarde militieleider Miroslav Roedenko aan het Russische persagentschap Interfax.