Thailand: Junta sluit ex-premier op

Voormalig Thais premier Yingluck Shinawatra en verschillende leden van haar regering zijn zaterdag opgesloten door de junta, zo bevestigen militaire bronnen. Ze hadden zich eerder moeten aanmelden bij het leger in Bangkok.

"De militairen hebben ze van elkaar gescheiden en houden ze op verschillende plaatsen vast", zegt de bron. De 46-jarige ex-premier, die begin deze maand door het gerecht van haar macht werd beroofd, zou in een militair kamp zijn opgesloten. Hoeveel politici en activisten zijn opgepakt, blijft onduidelijk, maar het zouden er meer dan honderd zijn.

Yingluck en 154 anderen kregen eerder al het verbod om het grondgebied te verlaten. De nieuwe machthebbers geven zaterdag een persconferentie waar meer duidelijkheid wordt verwacht.

Kolonel Werachon Sukhondhadhpatipak zei eerder dat de arrestatie van politici noodzakelijk is, "om hen weg te houden van de situatie".

De ngo Human Rights Watch en andere mensenrechtenorganisaties zijn ongerust. Human Rights Watch roept het Thaise leger zaterdag op om iedereen vrij te laten die zonder proces is opgesloten. De ngo wil dat "de democratie dringend wordt hersteld".