UKIP wint Britse lokale verkiezingen

De euro-kritische partij UKIP (United Kingdom Independence Party) van Nigel Farage heeft de Britse lokale verkiezingen gewonnen. Die vielen tegelijk met de Europese verkiezingen. De conservatieve partij van premier David Cameron en zijn coalitiepartner de Liberaal-Democraten zijn de grote verliezers. De lokale verkiezingen werden enkel gehouden in Engeland en Noord-Ierland, niet in Schotland en Wales.

In 161 gemeenten werd een nieuw lokaal bestuur gekozen. Met 64 gemeenten geteld, wint UKIP 89 zetels, het socialistische Labour wint 105 zetels terwijl de Conservatieve partij 97 zetels verliest. De Liberaal-Democraten zijn de grote verliezers, zij verliezen 102 zetels.UKIP doet het vooral goed in het noorden van het land, in het district Londen doet de partij van Farage het opvallend slechter. En ook al wint UKIP veel zetels, het blijft toch ver achter de andere partijen en komt vrijwel nergens in het bestuur.

De opkomst voor de lokale verkiezingen ligt rond de 36%. De meeste van de 161 gemeenten moeten nog geteld worden. De resultaten voor de Europese verkiezingen, die samen vielen met de lokale verkiezingen, worden pas zondagavond bekend gemaakt. Maar ook daar ziet het er naar uit dat UKIP de grote winnaar zal zijn.