Thaise leger pleegt staatsgreep

In Thailand heeft het leger een staatsgreep gepleegd. De Thaise legerchef kondigde de staatsgreep live op de televisie aan. De verzoeningsgesprekken tussen de politieke kampen die met mekaar overhoop liggen, zijn mislukt, zo zei legerchef Prayuth Chan-O-Cha. "Opdat het land naar de normaliteit zou terugkeren, neemt het leger de macht over”, luidde het.

De legerchef liet weten dat het leger de rust in het land zal herstellen en politieke hervormingen zal doorvoeren. Hij zei ook dat er in de betrekkingen met het buitenland niets zal veranderen. Thailand is al maanden in de ban van protesten en politieke onrust. Antiregeringsprotesten  dwongen premier Yingluck Shinawatra tot aftreden, en zo kreeg het Aziatische land met Niwatthamrong Boonsongphaisan een interim-premier.

Het leger kondigde dinsdag al de staat van beleg af. Volgens de legerleiding was er geen sprake van een staatsgreep, maar was de stap bedoeld om de rust te laten wederkeren. Generaal Prayuth Chan-O-Cha wou zo de ruziënde partijen dwingen te onderhandelen. Die onderhandelingen vonden plaats in een gebouw van het leger. Daar verzamelden zich vandaag honderden extra militairen. De  Thaise protestleider Suthep Thaugsuban is nu opgepakt door het leger.