31 doden bij aanslag in China

Bij een aanslag op een markt in Urumqi, in het westen van China, zijn vanochtend 31 mensen om het leven gekomen. Urimqi is de hoofdstad van de onrustige regio Xinjiang.

Volgens ooggetuigen reden twee voertuigen 's ochtends de drukbezochte markt op en gooiden de inzittenden met explosieven. Nadien ontplofte één van de voertuigen. Ooggetuigen melden verscheidene krachtige explosies. "Ik zag vlammen en dikke rookpluimen, voertuigen en stalletjes gingen in vlammen op, de marktkramers lieten hun waren achter en vluchtten in alle richtingen", zo doet een ooggetuige zijn relaas.

De aanslag vond plaats na de bekendmaking dat er zware gevangenisstraffen zijn uitgesproken voor een veertigtal mensen die beschuldigd werden van de verspreiding van terroristische films.

Xinjiang is een uitgestrekte regio in het westen van China waar spanningen tussen Han-Chinezen en Oeigoeren tot steeds meer geweld leiden. Het regime in Peking schrijft het geweld toe aan Oeigoerse terroristen, separatisten en fundamentalistische moslims. De Oeigoeren, een moslimminderheid van Turkse origine, stellen dan weer de overheidsrepressie en economische onderdrukking aan de kaak.

Foto: Weibo @wsnbbddy