VS stuurt 80 soldaten naar Nigeria

De Verenigde Staten hebben tachtig soldaten naar Afrika gestuurd om te helpen zoeken naar de meer dan 200 Nigeriaanse schoolmeisjes die vorige maand werden ontvoerd door de islamistische terreurgroep Boko Haram. Dat heeft president Barack Obama woensdag meegedeeld in een brief aan het parlement.

 

De Amerikaanse militairen gaan vanuit buurland Tsjaad inlichtingenoperaties en verkenningsmissies in het noorden van Nigeria ondersteunen, zo blijkt uit de brief van Obama. De soldaten, die er onbemande vluchten moeten verzorgen, zullen er volgens de president zo lang als nodig blijven.  Boko Haram ontvoerde midden april meer dan 200 schoolmeisjes in het noordoosten van Nigeria. Boko Haram dreigt ermee de meisjes te verkopen indien de regering blijft weigeren om leden van de terreurgroep vrij te laten. Ondanks de inzet van Amerikaanse en Europese experts en onbemande verkenningsvluchten ontbreekt tot dusver elk spoor van de meisjes. 

Het blijft intussen erg onrustig in Nigeria. Nadat dinsdag al meer dan 100 mensen het leven lieten na een dubbele bomaanslag in de stad Jos, werden woensdag nog eens 30 mensen omgebracht bij aanvallen opdorpen in het noorden van het land.