Gaat veelbesproken executie door?

De Amerikaanse staat Missouri zal een veroordeelde moordenaar executeren, ondanks serieuze vraagtekens over de dodelijke injectiemethode. De 46-jarige Russell Bucklew wordt vandaag om 12:01 (07:01 uur Belgische tijd) terechtgesteld omdat hij in 1996 het vriendje van zijn ex-vriendin had doodgeschoten, haar had ontvoerd en verkracht.

Zijn advocaten hadden de rechtbank gevraagd de executie uit te stellen om humanitaire redenen. Buckley zou aan een aandoening lijden die zijn aders hebben verzwakt en misvormd. Volgens de artsen kan dat tot een erg pijnlijke executie leiden, aldus Death Row Information Center.

Indien de terechtstelling toch plaatsvindt, zou het de eerste zijn in de VS sinds de verknoeide executie van 30 april in Oklahoma. Toen werd een mix van drie gifmiddelen gebruikt, maar de procedure mislukte. Hoewel de 38-jarige Derrell Lockett overleed aan een hartaanval, werkte de mix van drie gifmiddelen niet zoals bedoeld. Getuigen zagen Lockett op een gruwelijke wijze sterven met een vertrokken gezicht en in stuipen. Uiteindelijk lieten bewakers het gordijn zakken, opdat de getuigen niet meer konden zien wat er gebeurde.

De gouverneur van Oklahoma liet een andere geplande executie uitstellen om de staatsprocedures voor een terechtstelling te herbekijken. Ook in Ohio liep een terechtstelling verkeerd af. Tegenstanders van dodelijke injecties beoordelen ze als gruwelijk en een ongebruikelijke straf, wat tegen de grondwet in de VS is. De controverse leidde ertoe dat een aantal farmabedrijven omwille van ethische redenen de middelen niet meer verkochten.