Staat van beleg in Thailand

Het leger in Thailand heeft de staat van beleg afgekondigd in het land, dat al maanden lijdt onder een politieke crisis en antiregeringsbetogingen. In het centrum van Bangkok zijn soldaten ingezet en tien televisiezenders zijn uitgeschakeld. Bij de onrust van de afgelopen maanden kwamen al 28 mensen om het leven en raakten honderden anderen gewond.

Alle media in het zijn land gecensureerd. “Er mag geen verslag worden uitgebracht of informatie en foto’s worden verspreid die de nationale veiligheid kunnen schaden”, vertelt generaal Prayut Chan-O-Cha. Het leger wil zo verzekeren dat nieuwsberichten niet worden vervalst, wat het conflict nog zou kunnen verhitten.

Gewapende soldaten hebben met militaire voertuigen posities ingenomen in de handelswijk, die van de hotels en nabij de televisiestations.  De noodtoestand heeft tot doel om "de vrede en openbare orde te doen weerkeren". Het gaat niet over een staatsgreep, zo werd aangekondigd op een televisiezender die in handen is van de militairen. Het leger in Thailand had er donderdag mee gedreigd om tussenbeide te komen in de crisis, nadat drie manifestanten gedood werden bij een granaataanval in Bangkok.