330 getuigen voor Mladić de slachter

Vandaag start de verdediging van voormalig opperbevelhebber Ratko Mladić voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Het openbaar ministerie beschuldigt hem van etnische zuiveringen in een deel van Bosnië-Herzegovina omdat hij een zuivere Servische staat wilde creëren.

Mladić staat ook wel bekend als de Slachter van de Balkan omdat hij onder andere verantwoordelijk is voor de dood van achtduizend moslimmannen. Het bloedbad in Srebrenica gebeurde in juli 1995.

De ondertussen 72-jarige ex-opperbevelhebber van het Bosnisch-Servische leger staat in Den Haag terecht voor genocide, misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden die hij pleegde tijdens de Bosnische oorlog (1992-1995).

Het proces startte twee jaar geleden op 16 mei 2012 al. Het heeft tot nu geduurd vooraleer de verdediging begon, omdat de advocaten 207 uur de tijd kregen om het pleidooi te onderbouwen. De advocaten van Mladić lieten al weten dat ze 330 getuigen oproepen. Naast de ex-generaal, wordt ook nog de voormalige president van Servië, Radovan Karadzic berecht.