Bus met Belgen crasht in Roemenië

In Roemenië heeft een bus met 24 Belgen een zwaar ongeval gehad. De bus, met allemaal 60-plussers aan boord, crashte in de buurt van Brasov, in het centrum van Roemenië. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er drie Belgen erg aan toe.De twee anderen zijn geraakt aan de ruggengraat. In totaal zijn er 12 (licht)gewonden. De meeste inzittenden komen uit de provincie Antwerpen.

Het ongeval gebeurde op de 1E, in de buurt van Brasov. De groep was onderweg van Poiana Brasov, een populair Roemeens ski-oord, naar Sinaia, waar ze het kasteel van Peles zouden bezoeken. Volgens de eerste berichten zou de chauffeur, een 67-jarige Roemeen, de controle over het stuur hebben verloren door een technisch defect. Buitenlandse Zaken bevestigt dat de remmen het lieten afweten op het moment van het ongeval. De bus reed door de vangrail en belandde zo'n drie meter lager.

Afgevoerd met helikopter

Vijf ambulances en één trauma-helikopter kwamen ter plaatse. De zwaargewonde Belg werd met de helikopter afgevoerd naar het ziekenhuis in Tirgu-Mures en zou buiten levensgevaar zijn. Hij zou binnen de vijf dagen gerepatrieerd kunnen worden. Alle andere inzittenden werden naar het ziekenhuis van Brasov gebracht. Twee van hen zijn ernstiger gewond, maar zijn evenmin in levensgevaar. Verschillende andere inzittenden hebben lichte verwondingen. Volgens Buitenlandse Zaken ligt een van de gewonden in coma, maar de reisorganisator heeft daar geen weet van en ook de politie van  Brasov ontkent dat bericht.

De Belgische ambassade in Roemenië biedt bijstand, in nauwe samenwerking met de Roemeense autoriteiten. Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders wenst de gewonden een spoedig herstel en hij hoopt dat alle getroffen mensen dit ongeval kunnen verwerken met de steun van hun familie en vrienden.

Twee verplegers en trauma-arts naar Roemenië

De Belgen waren op een 12-daagse rondreis in Roemenië en waren afgelopen maandag 12 mei vertrokken. De Belgische bus en buschauffeur waarmee de groep op weg was, had vandaag een rustdag. Daarom werd lokaal een bus met chauffeur gehuurd, maar vanochtend liep het mis.

De Belgische reisorganisator heeft twee extra mensen naar Roemenië gestuurd en ook de verzekering heeft twee verplegers en een trauma-arts ter plaatse gestuurd. Wanneer de gewonden gerepatrieerd kunnen worden, is nog niet duidelijk.

De reisorganisator benadrukt dat de rondreis al jaren gebeurt en er steeds goed is samengewerkt met de verhuurfirma van de bus. Dat is volgens de Belgische organisator een zeer betrouwbaar bedrijf. Ook de politie van Brasov bevestigde dat het om een zeer ervaren chauffeur gaat.