Dodentol door noodweer loopt op

Bij de zwaarste overstromingen in 120 jaar zijn in Servië en Bosnië is het dodentol intussen opgelopen tot zeker 30. Verwacht wordt dat de dodentol nog verder zal oplopen, omdat Belgrado nog altijd weigert meer details te geven, zolang de reddingsoperaties niet zijn afgerond.

"Meer dan twintig lichamen zijn tot nu overgebracht naar het mortuarium van Doboj", zei Obren Petrovic, burgemeester van die Noord-Bosnische stad, gisteren op overheidszender FTV. Een eerdere balans maakte melding van zestien doden voor Servië en Bosnië samen.

In Servië is al weet van drie slachtoffers. In steden waar het water zich alweer aan het terugtrekken is, zijn lichamen gevonden, heeft Belgrado laten weten. Om hoeveel lichamen het gaat, wilden de autoriteiten nog niet kwijt. "De mensen hebben schrik voor wat ze zullen ontdekken eens het water zich teruggetrokken zal hebben", zei Aleksander Vucic, de Servische premier.

Tientallen steden in zowel Bosnië en Servië zijn al sinds woensdag overstroomd. Gisteren nam de hevigheid van de regenbuien wel af, maar de overstromingen van de rivieren blijven schade aanrichten.