Reddingswerken mijnongeluk gestopt

In de mijn in het Turkse Soma hebben reddingswerkers de twee laatste lichamen van mijnwerkers naar boven gehaald. Dat brengt de definitieve balans van de ramp op 301 doden, zo zei de Turkse minister van Energie Taner Yildiz. In totaal konden 485 mensen levend uit de steenkoolmijn gehaald worden. "De reddingsmissie is afgelopen. In de mijn bevinden er zich niet langer mijnwerkers", zei Yildiz vier dagen na het ergste mijnongeluk in de Turkse geschiedenis.

In Istanbul wordt intussen opgeroepen voor nieuwe betogingen vanavond. Daar werd gisteren als betoogd, net als in Izmir en Soma. Op die laatste plaats dreef de politie gisteren met het waterkanon, traangas en rubberen kogels een betoging van goed 10.000 mensen uiteen. Zij protesteerden tegen de werkomstandigheden van de mijnwerkers.

Het mijnongeluk in Soma heeft tot nieuw protest geleid tegen premier Recep Tayyip Erdogan en zijn AK-partij. Erdogan wordt ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de manke veiligheidstoestand van de  mijn en onverschillig te zijn voor het lot van de mijnwerkers. Een foto waarop te zien is hoe een medewerker van Erdogan woensdag, bij een bezoek aan Soma, een actievoerder een trap verkocht, verhitte de gemoederen nog verder.

In Duitsland hebben verschillende partijen kritiek geuit op een voor volgende week zaterdag gepland bezoek van Erdogan aan Keulen. Verschillende partijen vragen de Turkse premier zijn bezoek af te zeggen. Critici noemen het bezoek een verkiezingsmeeting, maar Erdogans partij ontkent dat. Voor de eerste keer kunnen ook in het buitenland wonende Turken stemmen voor de voor 10 augustus geplande presidentsverkiezingen.