Turkse mijn stort in: minstens 20 doden

In het Turkse Soma, in het oosten van het land, is een steenkoolmijn ingestort. Daarbij zijn minstens twintig doden gevallen. Honderden anderen zitten vast. 

Het incident vond plaats in Soma, in de provincie Manisa. De explosie veroorzaakte de instorting van de mijn. Een brand en de dichte rook die daarop volgde, bemoeilijkt de reddingswerken. De dodelijke slachtoffers zouden gestikt of verbrand zijn. 

Volgens Turkse media zitten 200 tot 300 mijnwerkers vast in de koolmijn. De berichten over de dodentol lopen uiteen van één tot twintig.

“Er kunnen verschillende cijfers circuleren”, zegt minister van Energie Taner Yildiz. “Ik wil nu geen cijfers geven, we moeten eerst bij de arbeiders onder de grond geraken. Het vuur is een probleem, maar we pompen zuurstof in de mijnschachten die niet getroffen zijn.”

Het ongeval zou twee kilometer onder het aardoppervlak gebeurd zijn, nadat er vuur uitbrak na een ontploffing in een elektriciteitskast. Daardoor viel ook de mijnlift stil.

Zowat 580 arbeiders bevonden zich op het moment van het ongeval in de mijn. 280 van hen zouden al kunnen ontsnappen zijn. 

Foto: Twitter @BirGun_Gazetesi