Er wordt nog in 141 landen gefolterd

De voorbije vijf jaar hebben minstens 141 landen zich schuldig gemaakt aan het gebruik van foltering en andere vormen van mishandeling. De gebruikte folterpraktijken worden met de jaren ook steeds brutaler. Dat blijkt uit gegevens van Amnesty International, dat vandaag de campagne ‘Stop Foltering’ lanceert. De organisatie roept regeringen op om beschermingsmechanismes te ontwikkelen ter preventie en bestraffing van foltering.

In ‘Torture in 2014: 30 Years of Broken Promises’ geeft de organisatie een actueel overzicht van het gebruik van foltering. In sommige landen gebeurt het martelen op routineuze en systematische wijze, in andere werden enkel geïsoleerde en uitzonderlijke gevallen van mishandeling vastgesteld. De nieuwe campagne focust op vijf landen waar martelpraktijken nog wijdverspreid zijn: Nigeria, Mexico, de Filipijnen, Oezbekistan en Marokko.

"Over heel de wereld stellen regeringen zich hypocriet op als het gaat over foltering. De barbaarse en onmenselijke praktijk is vaak bij wet verboden, maar wordt in de praktijk wel door de overheid bevorderd," zegt Salil Shetty, secretaris-generaal van Amnesty International.

De meest gebruikte vorm van foltering is het pak slaag. Dat mag ruim geïnterpreteerd worden: slaan, schoppen, het gebruik van stokken, zwepen, knuppels en tasers. Voorts worden ook steeds meer mensen onderworpen aan elektrische schokken, worden ze in pijnlijke, onnatuurlijke houdingen geplaatst of gehangen of verblijven ze voor bepaalde tijd in isolement. In sommige gevallen verbleven de slachtoffers zelfs jaren in isolement. Op de Filipijnen werd bij de politie dan weer een zogenaamd ‘Rad van Fortuin’ ontdekt, dat besliste over de toegepaste foltermethode.

Uit een bevraging in een twintigtal landen – België niet inbegrepen – naar de attitudes en meningen ten opzichte van foltering blijkt ook dat bijna de helft van de respondenten (44 procent) vreest het slachtoffer te kunnen worden van foltering indien ze zouden worden gearresteerd in hun land. Die vrees is vooral groot in Brazilië en Mexico.

Foto: slachtoffer van foltering. De man werd 29 jaar in isolement opgesloten.