Oklahoma doet half jaar geen executies

In de Amerikaanse staat Oklahoma zullen gedurende zes maanden geen ter dood veroordeelden meer geëxecuteerd worden. Dat is beslist nadat een executie op 29 april helemaal uit de hand was gelopen. De executie van Charles Warner, veroordeeld voor de moord op een meisje van 11 maanden, is vooruitgeschoven naar 13 november.

Aanvankelijk zou de doodstraf van Warner uitgevoerd worden op 29 april, twee uur na Clayton Lockett. De executie van die laatste liep echter helemaal mis. In zijn lichaam was een ader gescheurd waardoor de dodelijke stof niet goed konden doordringen. Lockett lag zonder ophouden te beven en kronkelen van de pijn en overleed pas na 43 minuten aan een hartaanval. Normaal duurt de procedure een tiental minuten.

Het incident lokte verontwaardigde reacties uit en Amerikaans president Barack Obama vroeg een onderzoek naar de uitvoering van de executies. "Wat daar gebeurd is, is erg verontrustend", zei hij. "De doodstraf is onder bepaalde omstandigheden gerechtvaardigd, ook Lockett beging verschrikkelijke misdaden. Maar bij het uitvoeren van de doodstraf zijn er ernstige problemen."