Panama: arbeiders stoppen met staken

De staking die de werken om het Panamakanaal te verbreden twee weken heeft stilgelegd, is afgelopen. Er werd een loonakkoord bereikt tussen de vakbonden en de patroons. De arbeiders die tussen de 2,73 en 3,67 dollar per uur verdienen, vroegen een loonsverhoging van 20 procent op jaarbasis. De patroons stelden 21 procent op vier jaar voor.

"We hebben een collectieve overeenkomst bereikt en de staking is dus afgelopen. Vandaag gaat iedereen weer aan de slag, ook de arbeiders die werken aan de verbreding van het kanaal", aldus Saul Mendez van Suntracs, de vakbond die aan de basis van de nationale staking lag. De cao voorziet in een loonsverhoging van 9 à 11 procent vanaf dit jaar, en andere verhogingen vanaf 2017.

Het Panamakanaal is een ruim 81 km lang kanaal in het Centraal-Amerikaanse Panama en verwerkt 5 procent van de mondiale maritieme handel. De huidige verbredingswerken moeten het kanaal bevaarbaar maken voor schepen met tot 12.000 containers, meer dan een verdubbeling van het huidige maximum. De werken hebben een geraamde kostprijs van meer dan 5 miljard dollar en de oplevering van de werf wordt niet verwacht voor begin 2016. Aanvankelijk was 2014 voorzien.