Odessa: tientallen doden door rellen

In de Zuid-Oekraïense havenstad Odessa zijn zeker 42 doden gevallen tijdens rellen. Het zou gaan om pro-Russische activisten. De meesten stierven omdat ze zich hadden verschanst in het vakbondsgebouw dat in brand zou zijn gestoken.

Dertig activisten zouden door verstikking zijn omgekomen, acht nadat ze in paniek uit het raam waren gesprongen. Naast de vele doden, vielen er ook 125 gewonden. Dat bevestigt het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het was al langer onrustig in de havenstad. De hele dag werd er gevochten tussen de pro-Oekraïense betogers en de pro-Russische activisten. De twee groepen bekogelden elkaar met stenen, zelfgemaakte molotovcocktails en andere explosieven.

Ook in de Oost-Oekraïense stad Slavjansk is de onrust groot. Het Oekraïense leger wil de stad koste wat kost heroveren. Momenteel is het nog één van de belangrijkste bolwerken van de pro-Russische separatisten. Gisteren nog zijn twee legerhelikopters neergeschoten. De twee piloten zijn omgekomen, en ook aan de kant van de opstandelingen zou een dode zijn gevallen.