Dossier Crisis Oekraïne

Oekraïne start grote operatie in oosten

Het Oekraïense leger is vrijdagochtend een omvangrijke militaire operatie gestart tegen de Oost-Oekraïense stad Slavjansk, waar pro-Russische separatisten tal van gebouwen bezet houden. Dat hebben de rebellen gemeld. In het noorden van de stad weerklonken schoten en zware ontploffingen.

"Het is een totale aanval", zo verklaarde de woordvoerder van de rebellen. Volgens een zegsman zijn twee Oekraïense helikopters van het type Mi-24 neergehaald. Eén piloot zou daarbij om het leven zijn gekomen, een andere piloot werd gevangen genomen, aldus hun militaire leider Vjatscheslav Ponomarjov.

Volgens de rebellen heeft een laag overvliegende helikopter autobanden doen ontbranden om zo rook te ontwikkelen. Het Russische staatsperbureau Ria Novosti bevestigt dat meerdere helikopters boven de stad cirkelen. Regeringstroepen met zwaar militair materieel hebben de stad omcirkeld, luidt het. Een andere militaire rebellenchef verklaarde aan Ria Novosti dat Oekraïense regeringstroepen een controlepost en de plaatselijke tv-zender hebben heroverd. Volgens de rebellen is het dorp Bilbassivka bezet door Oekraïense militairen.

Op Facebook heeft de Oekraïense interimminister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov bevestigd dat regeringstroepen een aanval hebben ingezet op pro-Russische milities in de oostelijke steden Slavjansk en Kramatorsk.

Slavjansk, een stad met meer dan 100.000 inwoners, ontsnapt door de opstand van pro-Russische 'volksmilities' sinds enkele weken aan de controle van de autoriteiten in Kiev. In de regio wordt sinds een week ook een team van OVSE-waarnemers vastgehouden.