"Costa Concordia niet mijn schuld"

Francesco Schettino, de kapitein van de gezonken Costa Concordia, zegt dat hij niet verantwoordelijk is voor de schipbreuk aan Giglio. Dat schrijft de Italiaanse krant Il Secolo XIX. In januari 2012 zonk het cruiseschip voor de kust van het Toscaanse eiland. Daarbij kwamen 32 mensen om het leven. 

"De volledige schuld ligt bij mijn officieren. We bevonden ons op een halve mijl van de kust en op die afstand is de bemanning verantwoordelijk voor de besturing van het schip." vertelt de kapitein. "We bevonden ons vlakbij de rotsen en niemand zei: 'kapitein, we zijn heel dichtbij, kapitein, let op'” Volgens Schettino zou zijn stuurman bij het laatste manoevre ook een fout gemaakt hebben. 

Een andere cruciale fout is dat de kapitein geen officieel noodsignaal stuurde maar zijn eigen telefoon gebruikte. Naar eigen zeggen hadden de eigenaars van het schip hem verteld dat "iemand die een schip in nood helpt, een beloning kan vragen ter waarde van het schip". 

Ondertussen zijn de bergingswerken van het schip opgeschort. De Italiaanse autoriteiten hebben nog niet beslist naar welke haven het wrak zal worden afgevoerd. Er wordt verwacht dat de berging pas in de lente van 2015 zal kunnen beginnen.