Kritiek op minister na seksistische vraag

Een vergelijking tussen huisvrouwen en aftandse gevechtsvliegtuigen komt de Zwitserse minister van Defensie Ueli Maurer op veel kritiek te staan. Tegenstanders noemen zijn uitspraak seksistisch en beledigend.

De politicus van de conservatieve Zwitserse Volkspartij (SVP) wou op een campagnebijeenkomst duidelijk maken dat de huidige gevechtsvliegtuigen van het leger dringend aan vervanging toe zijn. Om zijn punt kracht bij te zetten gebruikte hij een vergelijking: "Hoeveel gebruiksvoorwerpen van dertig jaar oud heeft u nog in huis?", vroeg Maurer zijn toehoorders. Om de vraag vervolgens zelf te beantwoorden: "Bij ons zijn er dat niet veel meer, behalve natuurlijk de vrouw, die het huishouden in goede banen leidt". Een uitspraak die vele Zwitsers in het verkeerde keelgat is geschoten.

De minister noch zijn ministerie wilden reageren op de hevige reacties die zijn uitspraak losmaakten. Op 18 mei mogen de Zwitsers zich uitspreken over de aankoop van 22 nieuwe gevechtsvliegtuigen, met een prijskaartje van 2,6 miljard euro. Peilingen wijzen voorlopig op een njet van de bevolking.