"Gebruik Internet Explorer niet"

Internetgebruikers die Internet Explorer gebruiken om op het web te surfen lopen het risico dat hun gegevens gehackt worden. Dat heeft Microsoft toegegeven nadat een fout is gevonden in de beveiligingssoftware van de webbrowser.

Totale controle

Om aan je gegevens te kunnen, moeten  hackers een speciaal daarvoor ontwikkelde website bouwen, zegt Microsoft. Op die manier kunnen ze dezelfde gebruikersrechten krijgen op een computer als de eigenaar. Met die gebruikersrechten kunnen ze je pc eigenlijk gewoon overnemen: ze kunnen bijvoorbeeld software installeren of verwijderen, paswoorden vervangen of al je persoonlijke documenten bekijken.

Windows XP

Het lek zit in versie 6 tot 11 van Internet Explorer. Microsoft werkt op dit moment aan een oplossing voor het lek. Gebruikers die Windows XP gebruiken zullen die update niet krijgen, omdat Microsoft de ondersteuning voor dat besturingssysteem begin deze maand stopzette.

Oplossing

Tot het lek gedicht is, is het volgens experts beter om Internet Explorer niet te gebruiken. Wie via andere webbrowsers, zoals bijvoorbeeld Google Chrome of Mozilla Firefox surft, loopt geen gevaar. Gebruikers van Internet Explorer schakelen daarom best (tijdelijk) over.