Separatisten laten OVSE-waarnemer vrij

De pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne hebben een van de gevangengenomen OVSE-waarnemers hebben vrijgelaten. De Zweedse waarnemer "leed aan een lichte vorm van diabetes, daarom hebben we besloten hem te laten gaan", verklaarde Stella Choroskeva, woordvoerster van de activisten gisteren in Slovjansk.

Volgens berichten van de Oekraïense media verliet de Zweed het door gewapende mannen bewaakte stadhuis van Slovjansk. Hij werd begeleid door twee onderhandelaars van de OVSE en vervolgens in een wagen met OVSE-logo weggevoerd.

De onderhandelingen over de vrijlating van andere waarnemers worden voortgezet, aldus nog de woordvoerster. Onderhandelaars van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa voeren die gesprekken momenteel met leiders van de pro-Russische separatisten. Onder hen ook de zelfbenoemde burgemeester van Slovjansk, Viatsjelav Ponomarjov.

De separatisten maakten evenwel duidelijk dat er voorlopig geen plannen zijn om ook de andere zeven gegijzelde waarnemers zomaar vrij te laten. Ze willen hen ruilen tegen mensen die door het regime in Kiev gevangen worden gehouden. De waarnemers, die al sinds vrijdag worden vastgehouden, worden ervan beschuldigd spionnen van de NAVO te zijn.