Prins de Merode reageert op aanval

Prins Emmanuel de Merode heeft voor het eerst gereageerd op de aanval aan het nationale park Virunga in Congo. Sinds 2008 is de Belgische prins er directeur. "Ik heb geen idee wie er achter deze aanval zat", zegt prins de Merode in een kort persbericht op de site van het park. Vorige week hebben drie gewapende mannen de parkdirecteur onder vuur genomen toen hij onderweg was van het hoofdkwartier in Goma naar Rumangabo. Hij kreeg twee kogels in de buik. "Ik zou, met alle respect, willen vragen dat anderen zich onthouden van alle speculatie tot het onderzoek is afgelopen."

Na de aanval beschuldigden verschillende experts het Britse bedrijf Soco International. Dat kreeg onlangs van de Congolese overheid de rechten om in het park olie te ontginnen. De Merode had kort voor de aanval een dossier ingediend bij de procureur in Goma over een onderzoek over Soco International. Ook in de documentaire “Virunga”, die vorige week in première ging, heeft het over de kwalijke rol van het bedrijf. Later heeft Soco International  de aantijgingen ontkend. 

“Helaas is de aanval niet uitzonderlijk voor het Virunga park. Onze rangers zijn wel vaker het doelwit, door hun moeilijke werk om het park en de waardevolle bronnen te beschermen.  Zij blijven risico’s lopen voor de mensen en om vrede en de rechtstaat in de regio te herstellen.” 

De prins hoopt snel te herstellen en "met hernieuwde kracht" weer aan de slag te kunnen. Hij is het Congolese leger en de medische staf van Heal Africa en de VN enorm dankbaar voor de hulp na de aanval. Ook is hij overweldigd door de steun vanuit Congo en de rest van de wereld. “Ik hoop dat die steun kan worden uitgebreid naar de Congolese ambtenaren en hun families die gewond geraken of sterven tijdens hun werk.” 

Nu herstelt de Merode nog bij zijn familie in de Keniaanse hoofstd Nairobi. Hij heeft vertrouwen in de afloop van het onderzoek, dat door de Congolese autoriteiten gevoerd wordt.