Syrië: 80 procent gifwapens weg

Ongeveer 80 procent van het chemisch wapenarsenaal van Syrië werd verwijderd of in het land vernietigd. Dat rapporteert de internationale verantwoordelijke voor de verwijderingsoperatie, Sigrid Kaag, aldus de Verenigde Naties.

30 juni

Als de werkzaamheden zo blijven vorderen, kan de hele operatie om het chemisch wapenarsenaal te verwijderen "in de komende dagen" afgerond worden, aldus Kaag. Zij is de bijzondere coördinator van de gemeenschappelijke missie van de VN en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).  "De hernieuwde snelheid van de operaties is positief en noodzakelijk om vordering te garanderen richting de strakke deadline", aldus Kaag. De OPCW wil tegen 30 juni de volledige vernietiging van het Syrische programma voor chemische wapens afgerond hebben.

Druk

Syrië stemde vorig jaar onder internationale druk in met de vernietiging van de chemische wapens en installaties. De deal kwam er na overleg tussen Rusland en de Verenigde Staten, waardoor een internationaal militair optreden uiteindelijke afgewend werd. Onder meer de VS hadden daartoe gedreigd, nadat honderden mensen het leven lieten na een aanval met gifgas nabij Damascus