Nieuw dodelijk geweld in Oekraïne

In de Oost-Oekraïense stad Mariupol zijn bij een aanval van pro-Russische activisten op een kazerne van de Nationale Garde minstens drie mensen gedood en dertien anderen gewond geraakt. Zo'n 63 aanvallers werden opgepakt, meldt de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov donderdag op Facebook.

De aanval werd uitgevoerd in de nacht van woensdag op donderdag op een eenheid van de Nationale Garde in Mariupol, in het oosten van Oekraïne. Daarbij kwamen minstens drie aanvallers om het leven. De aanval was het werk van ongeveer 300 gemaskerde mannen die met brandbommen gooiden en met scherpe munitie schoten, maar kon worden afgeweerd, luidt het.

Volgens Avakov leed het kamp waartoe de Nationale Garde behoort geen verliezen. De havenstad Mariupol, die 450.000 inwoners telt, is gelegen nabij de Russische grens. Op verschillende plaatsen in het oosten van Oekraïne bezetten pro-Russische manifestanten al enkele dagen verschillende publieke gebouwen. Ze eisen een federale staat met veel autonomie voor de Russischtalige regio's in Oekraïne.