Wisselen Oekraïense tanks van kant?

In Kramatorsk, in het oosten van Oekraïne, rijden gepantserde transportvoertuigen rond met gewapende en gemaskerde mannen, die met de Russische vlag zwaaien. Dat zag een fotograaf van het persagentschap AFP.

Volgens verschillende media zijn het tanks van het Oekraïense leger die deelnamen aan de antiterreuroperatie die het regime in Kiëv gisteren begon. Eens aangekomen in Kramatorsk zouden de militairen – al dan niet onder bedreiging – de kant van de pro-Russische separatisten gekozen hebben.

Eerder meldde het persagentschap ‘Interfaks Oekraïne’ dat gepantserde wagens naar Kramatorsk reden, maar door pro-Russische inwoners omsingeld werden. Het Oekraïense ministerie van Defensie verklaarde dat "geen enkele pantserwagen van het leger op het Oekraïense grondgebied is veroverd".

Burgeroorlog

De Russische president Vladimir Poetin heeft gisteravond in een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel nog gewaarschuwd voor een ernstige verslechtering van de situatie in Oekraïne. De escalatie van het conflict heeft het land op de rand van een burgeroorlog geduwd, zo zou Poetin volgens het Kremlin gezegd hebben.

De Russische president noemde de acties van de Oekraïense veiligheidskrachten tegen de pro-Russische gewapende groepen in Oost-Oekraïne een "ongrondwettelijke manier om bevolkingsprotesten met geweld te onderdrukken".

Volgens het Kremlin drukten zowel Poetin als Merkel de hoop uit dat de gesprekken van donderdag tussen de VS, de Europese Unie, Rusland en Oekraïne voor meer stabiliteit in de regio zullen zorgen.

Poetin benadrukte in het telefoongesprek bovendien het belang van de stabilisering van de economische situatie in de ex-Sovjetrepubliek, vooral met betrekking tot de doorvoer van Russisch gas naar de EU. Oekraïne is een belangrijk transitland, maar riskeert failliet te gaan. Eerder waarschuwde Poetin al in een brief naar de Europese staatshoofden en regeringsleiders voor mogelijke problemen als het land geen Russisch gas meer zou doorvoeren.