Prins de Merode neergeschoten

Prins Emmanuel de Merode, de Belgische directeur van het nationale park Virunga in het oosten van de Democratische Republiek Congo, is dinsdag gewond geraakt bij een aanval door niet geïdentificeerde gewapende mannen. Dat werd vernomen uit betrouwbare bron. De Merode zou in kritieke toestand verkeren.

"De Merode vertrok vanuit Goma naar Rumangabo", waar zich een belangrijke basis van het Congolees instituut voor het natuurbehoud (ICCN) bevindt, toen "onbekende gewapende mannen" hem in een "hinderlaag" hebben gelokt, zo klinkt het in een communiqué van de autoriteiten in Noord-Kivu.  Een bron binnen de Belgische ambassade bevestigde aan AFP dat de directeur wel degelijk het slachtoffer werd van een aanval en dat zijn familie in Nairobi ondertussen verwittigd werd. Ook het leger en de provinciegouverneur bevestigen het voorval.

De Merode werd opgenomen in het ziekenhuis en zou "in kritieke toestand verkeren". Volgens de provinciegouverneur werd de man geraakt door kogels in de buik. Hij verklaarde dat de directeur aangevallen werd toen hij zich alleen in zijn jeep bevond, zonder escorte.  Het Virunga-park werd in 1925 opgericht en is het oudste nationale park in Afrika. Het werd in 1979 op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst. De 43-jarige de Merode (geboren op 5 mei 1970) is sinds 2008 directeur van het park.