Dossier Crisis Oekraïne

Militaire actie in Oekraïne begonnen

In het Oosten van Oekraïne rukken militairen op naar de steden Donetsk en Slavjansk. Ondertussen lijkt de situatie in Oekraïne opnieuw te escaleren. Volgens Russische media zouden al 4 tot 11 doden gevallen zijn sinds het afkondigen van de antiterreuractie in het oosten van Oekraïne.

Een tank met overheidstroepen werd onderweg klemgereden door Russischgezinde demonstranten in een Lada (video). Het kwam tot een discussie tussen de militairen en de ongewapende burgers. Die vroegen de militairen of ze onderweg waren om hun makkers te vermoorden.

Luchthaven

Troepen van het nieuwe Oekraïense regime en "pro-Russische separatisten" hebben rond de luchthaven van de Oost-Oekraïense stad Kramatorsk zware gevechten geleverd.

Volgens interim-president Aleksandr Toertsjinov hebben de "regeringstroepen" de luchthaven onder hun controle gebracht. Bij het vuurgevecht nabij Kramatorsk, zowat 80 kilometer ten noorden van Donetsk, zijn volgens Russische media zeker vier doden gevallen. Hoeveel troepen Kiev heeft ingezet bij wat het regime een "antiterreuroperatie" noemt, is onduidelijk.

Bekijk ook: