"Antiterreuractie gestart in Slavjansk"

“Een antiterreuractie is gestart in Slavjansk", dat zegt de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov. In de stad in het oosten van Oekraïne hebben gewapende pro-Russische manschappen gisteren de kantoren van de politie en de veiligheidsdiensten ingenomen.  "Eenheden van alle strijdkrachten van het land nemen deel aan de actie. Moge God ons bijstaan", schreef de minister op zijn Facebookpagina.

Avakov gaf niet meer preciseringen over de toestand. Berichten op verschillende sociale netwerken maakten vanochtend melding van schoten in de stad, die zowat 100.000 inwoners telt. Op dit ogenblik is er nog geen officiële bevestiging van die berichten. 

Zaterdagavond had de minister de Russische "agressie" veroordeeld. Er waren overdag verschillende aanvallen gelanceerd tegen de kantoren van de ordetroepen. Deze aanvallen, uitgevoerd door mannen in uniformen zonder merktekens, maar goed gewapend en goed georganiseerd, deden denken aan wat zich in maart afspeelde op de Krim.

Moskou wil de voorlopige pro-Europese regering die in februari in Oekraïne aan de macht kwam na het verdrijven van de de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj na bloedige betogingen, niet erkennen. Moskou heeft Kiev zaterdag ook gewaarschuwd om geen geweld te gebruiken tegen de pro-Russische opstandelingen. 

De Oekraïense Veiligheidsraad heeft zaterdagavond drie uur lang vergaderd na de aanvallen in het oosten van het land, maar er kwam geen verklaring na afloop van de vergadering.