VS nemen sancties tegen Krimleiders

De Verenigde Staten hebben gisteren sancties getroffen tegen zes pro-Russische leiders op de Krim en tegen een gewezen Oekraïense politicus. Hun eventuele tegoeden in de VS zijn bevroren en ze kunnen geen zaken meer doen met Amerikaanse zakenmensen of bedrijven.

"De Krim is bezet gebied", zo verdedigde David Cohen, de Amerikaanse viceminister van Financiën, de beslissing. Hij kondigde ook aan dat de VS zullen blijven doorgaan met het opleggen van sancties "aan degenen die de integriteit van het grondgebied en de soevereiniteit van Oekraïne blijven schenden".

Op de lijst staan enkele "separatistische" figuren op de Krim. Het gaat onder meer om Roestam Temirgaljev, de vicepremier die de organisatie van het referendum op het schiereiland mee mogelijk heeft gemaakt, en Alexej Tsjali, de burgemeester van Sevastopol. Ook Sergej Tsekov, gewezen vicevoorzitter van het Oekraïense parlement, komt op de lijst voor. De zeven vermelde personen worden ook al door de EU gesanctioneerd, zo meldt het ministerie van Financiën nog.

Verder worden er ook sancties genomen tegen het gasbedrijf Tsjernomortnieftegaz. Het gaat om een op de Krim gevestigde dochteronderneming van het Oekraïense staatsbedrijf. Sinds kort bevindt het bedrijf zich onder Russische controle. De betrokkenen zouden "de vrede en stabiliteit in Oekraïne" in gevaar hebben gebracht.