Emotionele Pistorius getuigt op proces

De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius heeft vandaag een emotionele getuigenis afgelegd tijdens zijn proces. Hij verontschuldigde zich in tranen bij de familie van zijn vriendin Reeva Steenkamp.

“Sinds deze tragedie is gebeurd, was er geen moment dat ik niet aan jullie familie heb gedacht. Ik word iedere morgen wakker en denk aan jullie. Ik kan me niet voorstellen welke pijn en leegte ik u en uw familie heb aangedaan. Ik wilde Reeva gewoon beschermen. Ik kan jullie beloven dat ze zich geliefd voelde toen ze ging slapen”, zei Pistorius in de rechtbank van Pretoria.

Het is de eerste keer dat Pistorius in het openbaar sprak sinds het drama. Tijdens zijn getuigenis werd hij niet gefilmd, maar werd wel opgenomen wat hij zei. Hij vertelde ook dat hij sinds het drama onder medicatie staat, omdat hij verschrikkelijke nachtmerries heeft over wat er die avond is gebeurd.

 

 Patholoog

Pistorius (27) hield vol dat hij zijn vriendin in de badkamer voor een inbreker hield. Voor zijn getuigenis zei forensisch patholoog Jan Botha dat Steenkamp mogelijk niet had geschreeuwd in de badkamer, hoewel buren hebben getuigd een vrouw te hebben horen schreeuwen, wat bewijst dat Pistorius wist dat het fotomodel daar was. Mogelijk heeft de atleet zo snel naeen geschoten dat Steenkamp geen kans tot schreeuwen kreeg.

Botha zei dat niet bewezen is dat de vrouw twee uur voor haar dood om 03.17 uur heeft gegeten. Het Openbaar Ministerie (OM) voert die maaltijd op om de stelling van Pistorius te ontkrachten dat het stel om 22.00 uur in bed was gekropen en dat hij bij de schietpartij dacht dat Steenkamp sliep.

De patholoog zei dat het niet duidelijk was welke houding de vrouw achter de deur innam, terwijl het OM aanvoert dat zij een defensieve houding had ingenomen.

Indien de atleet schuldig wordt bevonden, riskeert hij levenslang.