België herdenkt genocideslachtoffers

Morgen is het exact 20 jaar geleden dat tien Belgische para's vermoord werden in de Rwandese hoofdstad Kigali. Vanop de militaire luchthaven van Melsbroek zijn vanmorgen de familieleden van die tien para's vetrokken naar Kigali. Daar heeft morgen een plechtigheid plaats. Bij het vertrek waren premier Di Rupo en gewezen premier Guy Verhofstadt aanwezig.

Bij de genocide in Rwanda stierven tien Belgische blauwhelmen die deel uitmaakten van de missie van de VN (Unamir) en twaalf Belgische burgers. De genocide kostte op drie maanden tijd het leven aan 800.000 mensen, voornamelijk mensen van de Tutsi-minderheid, maar ook gematigde Hutu's.

Di Rupo drukte in naam van de regering op de luchthaven van Melsbroek zijn "diepe solidariteit" uit met de familieleden van de slachtoffers. "Ze hebben hun toewijding en vrijgevigheid duur betaald", zei hij.  "U heeft een zoon, een echtgenoot, echtgenote, zus of vader verloren. Na deze tragedie heeft u moeten leren leven zonder hun aanwezigheid", vervolgde Di Rupo. "Deze reis naar Rwanda geeft u opnieuw de kans om zij die er niet meer zijn te gedenken."

Volgens Di Rupo moet de herdenking van de genocide, nu 20 jaar geleden, ons opnieuw duidelijk maken dat we de verschrikkelijke gebeurtenissen nooit mogen vergeten. En dat we er alles aan moeten doen opdat gelijkaardige tragedies zich nooit meer voordoen. "De regering houdt er sterk aan de herinnering van onze 10 paracommando's en onze ontwikkelingswerkers levend te houden en hen te eren", aldus de premier. "We moeten ook de moed hebben om vergissingen uit het verleden toe te geven en er lessen uit te trekken", zei Di Rupo nog.

De familieleden vliegen naar Rwanda met een officiële Belgische delegatie geleid door minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en minister van Ontwikkelingssamenwerking Jean-Pascal Labille. Ze gaan er de ceremonie bijwonen ter herdenking van de slachtoffers van de genocide, nu twintig jaar geleden. Di Rupo en minster van Defensie Pieter De Crem nemen ook deel aan een ceremonie voor de herdenking van de Belgische slachtoffers van de vredesmissies, maandag om 11 uur aan het Graf van de Onbekende Soldaat in Brussel.

Reynders verdedigde zondag de beslissing van België om toch af te reizen naar Kigali voor de herdenking van 20 jaar genocide. Frankrijk besloot zaterdag het bezoek te annuleren. Frankrijk deed dit na verklaringen van de Rwandese president Paul Kagame, die Frankrijk beschuldigde van betrokkenheid bij de volkerenmoord. "Hij (Kagame) beschuldigt ons (de Belgen) niet van deelname aan de genocide. Ik begrijp dat Frankrijk sterker reageert. De situatie is erg verschillend."