Afghanen trekken naar de stembus

In Afghanistan zijn vanochtend om 07.00 uur plaatselijke tijd de stembureaus geopend voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Daarbij moet een opvolger worden verkozen voor Hamid Karzai, die volgens de grondwet geen derde termijn als president mag zetelen. In hoofdstad Kaboel trotseerden de eerste kiezers de regen om hun stem uit te brengen.

De stembusslag gebeurt onder strenge veiligheidsmaatregelen omwille van de dreiging door de taliban. Er zijn acht kandidaten, van wie er drie echt tot de favorieten worden gerekend.

De huidige president Hamid Karzai heeft zijn landgenoten alvast opgeroepen de bedreigingen van de taliban te trotseren en massaal deel te nemen aan de verkiezingen. "We beleven vandaag een belangrijke dag voor onze toekomst, voor de toekomst van ons land", sprak Karzai toen hij zijn stem ging uitbrengen. "Ik roep het Afghaanse volk op naar de stembureaus te trekken, ondanks de regen, de koude en de bedreigen van de vijanden om ons land toe te laten een nieuwe stap op de weg naar de goede afloop te nemen", voegde hij er aan toe. "Ik heb gestemd, ik ben blij en trots een Afghaanse burger te zijn".

In tegenstelling tot bij de vorige presidentsverkiezing in 2009 werd een uur na de opening van de stembureaus geen geweld genoteerd. De taliban hadden aangekondigd het verloop van de stembusgang te zullen verstoren.