Afghanistan: Duitse journaliste gedood

Bij een aanval in Afghanistan is vrijdag een westerse journaliste gedood en een andere zwaargewond geraakt. Dat meldt de politie mee. Het dodelijke slachtoffer is de Duitse oorlogsfotografe Anja Niedringhaus. De gewonde journaliste, Kathy Gannon, komt uit Canada. Zij is in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht, maar haar toestand is stabiel. Beide journalisten werkten voor het Amerikaanse persagentschap AP en hadden jarenlange ervaring de regio en andere conflictgebieden.

Verkiezingen

De journalisten waren voor de voorbereidingen van de presidentsverkiezingen van zaterdag naar de oostelijke provincie Khost gegaan. Ze zaten in een konvooi met verkiezingsmedewerkers, dat werd beschermd door het Afghaanse leger en de politie. Daar werden ze aangevallen door een man in politie-uniform. "Een van de journalisten was op slag dood, de andere bevindt zich in een kritieke toestand", zegt Jakoeb Mandozai, adjunct-politiebaas van de provincie. De schutter werd opgepakt voor verhoor.

Prijs

De 48-jarige Niedringhaus was op slag dood. Ze werkte sinds 2002 voor het persagentschap en won met een team van AP-fotografen in 2005 nog de Pulitzerprijs voor hun werk in Irak. 

 

Foto: @alauraschneider