5 doden gevallen bij beving in Chili

Nabij de kust van Chili heeft zich dinsdag omstreeks 18.46 uur lokale tijd een krachtige aardbeving in zee voorgedaan. Dat meldt het Amerikaans Geofysisch Instituut USGS. Er werd een tsunamiwaarschuwing uitgevaardigd door Chili, Peru, Ecuador en Nicaragua.

Vijf doden
Na die zware zeebeving bereikte een eerste tsunamigolf van ongeveer twee meter hoog de kust van Chili. De autoriteiten besloten om de bevolking van sommige kustgebieden te evacueren. Er vallen vijf dodelijke slachtoffers te betreuren. "Ik kondig met droefheid de dood aan van vijf mensen, vier mannen en een vrouw, in Iquique en Alto Hospicio", zei de minister van Binnenlandse zaken, Binnenlandse Zaken Rodrigo Penalillo. Hij voegde toe dat zij het slachtoffer werden van een hartaanval of bedolven werden door puin.

8,2 op schaal van Richter
Het epicentrum van de beving bevond zich op 95 kilometer van de Chileense kuststad Iquique. Aanvankelijk sprak het Amerikaanse Geofysisch Instituut (USGS) over een magnitude van 8 op de schaal van Richter, maar dat werd later opgetrokken naar 8,2. Er werden ook enkele nabevingen geregistreerd. In februari 2010 kwamen bij een aardbeving met een magnitude van 8,8 in zuidelijk Chili meer dan 500 mensen om het leven.

300 gevangenen ontsnapt
Tijdens het tsunami-alarm zijn ontsnapten 300 vrouwen uit een gevangenis in Iquique, in het noorden van Chili. De Chileense minister van Binnenlandse Zaken Rodrigo Penailillo meldt dat een honderdtal speciaal agenten naar het gebied gestuurd worden om het probleem aan te pakken.