Chinese president ontmoet Van Rompuy

Op de tweede van zijn bezoek aan België bezoekt de Chinese president Xi Jinping de Europese Instellingen. Herman Van Rompuy heeft hij vanochtend al ontmoet. De komende uren volgen nog Parlementsvoorzitter Schulz en Commissievoorzitter Barroso.

Het is de eerste keer dat een Chinese president de Europese instellingen bezoekt. Eerst spreekt hij Van Rompuy, Schülz en Barroso individueel, vanmiddag volgt dan een gemeenschappelijke lunch. Deze namiddag ontmoet hij nog Kamervoorzitter Flahaut en om 16u wordt de president ontvangen door premier Elio Di Rupo op het Egmontpaleis. Vanavond volgt nog een staatsbanket in het Kasteel van Laken.

Terwijl Xi bij de Europese instelllingen is, trekt zijn vrouw Peng Liyuan eropuit met koningin Mathilde. De twee brengen een bezoek aan het muziekinstrumentenmuseum in Brussel. Voor Peng heel interessant, aangezien ze in China zelf een beroemde zangeres is.

Morgen trekt Xi Jinping naar Volvo Gent. Het automerk is al vier jaar in Chinese handen. Daarna geeft hij nog een speech in het Concertgebouw in Brugge. Morgen om 15u vertrekt hij dan terug in Zaventem.