Noord- En Zuid-Korea schieten op elkaar

Er is geschoten op plaatsen ten westen van het Koreaanse schiereiland, en ten zuiden van de door de twee landen betwiste grens. Zuid-Korea heeft daarop teruggeschoten. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Verdere details zijn nog niet bekend. Het Noorden had het Zuiden eerder al over voor maandag geplande oefeningen geïnformeerd. De autoriteiten hebben een vlakbij gelegen Zuid-Koreaans eiland geëvacueerd.

Raketten

"Noord-Korea heeft raketten afgevuurd die geland zijn op onze kant (van de grens), en wij hebben hierop geantwoord door ook het vuur te openen", klinkt het bij een woordvoerder van de stafchef van het Koreaanse leger. De oefeningen waren eerder op de dag aangekondigd door het regime in Pyongyang. Seoel had meteen laten weten dat elke overschrijding van de zuidelijke kant van de grens gevolgd zou worden door vergeldingsacties. Het lijkt er niet op dat de schoten gericht waren op specifieke doelen.

Schuilen

De bewoners van het Zuid-Koreaanse eiland Baengnyeong is aangeraden te gaan schuilen. "We dringen er bij alle bewoners op aan zonder uitstel een toevlucht te nemen tot schuilplaatsen", aldus een verantwoordelijke. "Een deel van de bewolking heeft dat al gedaan." De afgelopen jaren is het rond die grens al verschillende keren tot ernstige militaire incidenten gekomen. De laatste keer was dat in november 2010. Noord-Korea bombardeerde toen een Zuid-Koreaans eiland vlak bij de grens. Daarbij kwamen vier mensen om.