MH370: Zwarte dooslocator ingezet

Een Australisch marineschip met een onderwaterrobot aan boord vaart vandaag uit om puin van de vermiste vlucht te zoeken.

De ‘Towed Pinger Locator’, of de zwarte dooslocator, hangt achter het schip en wordt zo meegesleept over de zeebodem. Het toestel vangt de radiosignalen op die een zwarte doos uitzendt. Mark Matthews, kapitein van de Amerikaanse Marine, legt uit: “Wanneer de zwarte dooslocator een signaal ontvangt, zenden we een onderwaterrobot uit om foto’s te nemen.”

De zwarte doos van een vliegtuig bevat alle vluchtgegevens en opnames van in de cockpit. Het toestel kan slechts 30 dagen na een crash signalen uitzenden, daarna valt de batterij uit. Op 8 maart 2014 stortte het vliegtuig neer, de zoekteams hebben dus niet veel tijd meer om de zwarte doos te lokaliseren. De vondst zou het mysterie rond vlucht MH370 wel eens kunnen oplossen.

Een Australisch reddingsvliegtuig heeft vandaag de zoektocht naar het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines tijdelijk moeten staken nadat het alarmsignalen van in schip in de buurt van Antarctica ontving. Het toestel van de Australische luchtmacht moet stand-by zijn om indien nodig overlevingsmateriaal te gaan droppen. De Australische autoriteiten konden nog geen contact maken met het vaartuig, dus de aard van de moeilijkheden is voorlopig onbekend.