Onverwacht overleg tussen VS en Rusland

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry ontmoet vanavond zijn Russische collega Sergej Lavrov in Parijs, om te praten over de Oekraïense crisis. Kerry besloot ‘mid-air’ om een tussenstop in Parijs te houden, enkele uren nadat Moskou had aangekondigd dat de Russische en Amerikaanse standpunten “naar elkaar aan het toegroeien zijn”.  Van een gemeenschappelijk standpunt is echter geen sprake op dit moment.

“We hebben een verschillende visie op de situatie”, vertelt vicepremier Sergej Riabkov aan het persagentschap Ria Novosti. “Er is een uitwisseling van ideeën, maar we kunnen niet spreken van een gemeenschappelijke aanpak”.

Kerry was op weg terug naar Washington vanuit Saoudi-Arabië, toen hij besloot met Lavrov te gaan praten in Parijs. De gesprekken kunnen mogelijk het pad effenen voor een “gezamenlijk initiatief”. President Obama kreeg vrijdag al een telefoontje van zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin, die voorstelde om samen werk te maken van de "stabilisatie" van Oekraïne.