Smokkelaars laten kinderen achter

De Mexicaanse autoriteiten hebben meer dan 370 kinderen aangetroffen die waren achtergelaten door mensenhandelaars die probeerden de Verenigde Staten binnen te dringen. Dat is bekendgemaakt door het Nationaal Instituut van Migratie (INM) in Mexico. De kinderen zijn afkomstig uit verschillende Centraal-Amerikaanse landen.

Ze werden alle 370 gevonden tussen 17 en 24 maart, in veertien verschillende Mexicaanse staten. 163 onder hen werden niet vergezeld door een volwassen familielid.  In verschillende gevallen waren de kinderen achtergelaten aan moeilijke of gevaarlijke passages, door gidsen die tussen de 3.000 en de 5.000 dollar waren betaald.

Over de leeftijd of nationaliteit van de kinderen communiceert het INM niet. "De kinderen vertoonden tekenen van extreme vermoeidheid, hadden blessures aan de voeten, lijdden aan dehydratie, waren verward en wisten niet meer waar ze achtergelaten waren", zegt het INM in een persbericht.

De autoriteiten konden negen mensenhandelaars oppakken die ervan verdacht worden dat ze betrokken zijn bij de feiten. Het aantal migrantenkinderen dat alleen reist in Mexico is de jongste maanden trouwens "aanzienlijk gestegen", zegt het INM. Ieder jaar doorkruisen ongeveer 140.000 migranten Mexico op weg naar de Verenigde Staten. Ze komen meestal uit Centraal-Amerika.