"Pikant gekleed? Aanranden mag!"

Het aanranden van "uitdagende vrouwen" is voor een meerderheid van de Brazilianen "een terechte straf". Dat blijkt uit een peiling van de overheid die deze week werd gepubliceerd. Dit maakte heftige reacties los bij president Dilma Rousseff en activisten op sociale mediasites.

In totaal werden 3.810 mannen en vrouwen ondervraagd. Liefst 65,1 procent antwoordde affirmatief op de vraag of "vrouwen die kleren dragen waarbij delen van hun lichaam te zien zijn, het verdienen om aangerand te worden?" Daarnaast oordeelde 58,5 procent dat er minder aanrandingen zouden zijn als de vrouwen zich beter zouden gedragen.

President Dilma Rousseff liet via Twitter weten dat de Braziliaanse samenleving nog een hele weg heeft af te leggen en ze riep de regering en de samenleving op om samen te strijden tegen geweld tegen vrouwen. Op Facebook publiceerden vrijdagavond (lokale tijd) al 20.000 vrouwen een foto van zichzelf die weinig verhulden met daaronder de boodschap: "Ik verdien het niet om aangerand te worden".