Noorse ex-premier nieuwe topman Navo

Niet minister De Crem, maar de Noor Jens Stoltenberg wordt de nieuwe secretaris-generaal van de Navo. Hij volgt Anders Fogh Rasmussen op. Stoltenberg was tot vorig jaar premier van Noorwegen.

Achter de schermen was het al langer bekend dat Stoltenberg de nieuwe secretaris-generaal zou worden. Zowel grote landen Duitsland, Groot-Brittannië als de VS zagen in hem de geschikte kandidaat.

De Crem teleurgesteld

Dat heeft waarschijnlijk onze minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) genekt, die ook aasde op de job. De Crem wil niet reageren, maar het persagentschap Belga heeft bij zijn entourage vernomen dat hij teleurgesteld is.

Pieter De Crem had de derde Belg kunnen worden aan de top van de Navo, na Paul-Henri Spaak van 1957 tot 1961 en Willy Claes van 1994 tot 1995.

Internationaal bekend

Jens Stoltenberg was vanaf 2000 tot 2001 een eerste keer premier van Noorwegen. Tussen 2005 en 2013 was hij dat een tweede keer. Het is ook in die periode dat het internationale publiek hem leerde kennen, door het bloedbad dat Anders Behring Breivik aanrichtte.

Vorige zomer haalde Stoltenberg al eens de internationale media toen hij als verkiezingsstunt een dag lang voor taxichauffeur speelde.