Franse kust boos om Vlaamse bouwwoede

In het Franse kustplaatsje Bray-Dunes is een actiegroep opgericht tegen de Vlaamse bouwpromotoren die het hele dorp willen volbouwen met nieuwe appartementen. "Aan de Vlaamse kust is geen plaats meer, dus willen ze hier hun hoge, zielloze blokken neerpoten", zegt actievoerster Virginie Michalski. "Maar dat zal niet pakken." Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Wie in De Panne de Franse grens over stapt en in Bray-Dunes ­terechtkomt, ziet een totaal andere kust: geen strandbars en torenhoge appartementsblokken, geen lange rijen frituren en restaurants. Voorlopig toch nog, want Vlaamse bouwpromotoren zijn druk bezig dit stukje behoorlijk ongerepte kust in te palmen. Dat is niet naar de zin van een 300-tal bewoners, die zich hebben verenigd in een Collectif Bray-Dunes. "We protesteren tegen de betonnering van ons dorp", zegt woordvoerster Virginie ­Michalski. "De druppel die de emmer heeft doen overlopen is de bouw van een 12 meter hoog bouwblok op de plaats waar nu nog een klein, pittoresk weggetje is naar de duinen. Het wordt allemaal te groot en te veel. En wij zijn niet specifiek tegen de Vlamingen, maar het is wel zo dat zij achter alle bouwprojecten zitten."

Een viertal jaar geleden lieten Vlaamse bouwbedrijven hun oog op de Franse Opaalkust vallen. Twin Properties, een bedrijf uit Koksijde, zette hier de afgelopen drie jaar liefst 200 nieuwe appartementen. "Omdat de prijzen er veel lager liggen dan in België", zegt Alain Requier, commercieel directeur van de Franse tak van Twin Properties.