Obama bespreekt NSA met internetgiganten

Naar aanleiding van de NSA-spionageschandalen heeft de Amerikaanse president Barack Obama in het Witte Huis de boegbeelden van de internetgiganten zoals Facebook en Google ontvangen om hen in te lichten over de stand van de hervormingen van de inlichtingendiensten.

Obama gaf de internetbazen een update van de hervormingen die hij in januari had aangekondigd en die ervoor moeten zorgen dat de inlichtingendiensten meer oog hebben voor privacyrechten wanneer ze online informatie vergaren.

Mark Zuckerberg van Facebook, Eric Schmidt van Google, Reed Hastings van Netflix, Drew Houston van Dropbox, Alex Karp van Palantir Technologies en Aaron Levie van Box waren aanwezig.  Zuckerberg protesteerde vorige week nog bij Obama nadat berichten waren opgedoken dat de NSA een uiterst gesofisticeerde namaak-Facebook had gebouwd, waarmee miljoenen pc's besmet konden worden met spionage-software.

Vertrouwen

Hoewel sommige internetbedrijven zelf niet meteen een vlekkeloze reputatie op het vlak van privacybescherming hebben, zetten de NSA-onthullingen de relaties tussen Washington en Silicon Valley onder druk. Bedrijven als Google, Facebook en Yahoo ontkennen ten stelligste dat ze hun servers hebben geopend voor de NSA en nemen tal van initiatieven om het vertrouwen van hun gebruikers terug te winnen.