Zwarte lijst met Russen is top secret

Deze namiddag start de Europese top in Brussel over de Krim. De staatshoofden en regeringsleiders moeten beslissen of er meer sancties komen tegen Rusland. “Maar of dat effectief ook gebeurt, is moeilijk te zeggen”, zegt VTM NIEUWS-reporter Jelle Frencken. “Het Verenigd Koninkrijk en de Oost-Europese lidstaten willen economische sancties, maar Angela Merkel staat op de rem. Europa is ook bang zichzelf in de voet te schieten met de sancties.”

Europa wil vermijden dat Poetin meer zal willen dan enkel de Krim. Intussen werken de Europese leiders wel verder aan de zwarte lijst van Russen en Oekraïners die Rusland steunen. Op dit moment staan er 21 namen op die lijst, maar die wordt deze namiddag naar alle waarschijnlijkheid aangevuld. “Mogelijk komen er nu namen bij van mensen die heel dicht bij Poetin staan.” De gesprekken daarover zijn top secret. “De staatshoofden en regeringsleiders mogen geen gsm meenemen tijdens die gesprekken en hun adviseurs mogen niet aanwezig zijn”, gaat Jelle Frencken verder.

Morgen komt ook de Oekraïense interim-premier Arseni Jatsenjoek naar de Europese top. Hij zal het politieke luik van een samenwerkingsovereenkomst met de EU tekenen. “Dat is symbolisch heel belangrijk, want het is een duidelijk teken dat Europa de kant van de interim-regering in Oekraïne kiest.”