Duitsers vergelijken Wilders met Goebbels

Geert Wilders, de leider van de Nederlandse Partij voor de Vrijheid, staat in het oog van de storm na een omstreden toespraak. Gisteravond sprak hij zijn achterban toe in Den Haag. “Willen jullie in Nederland meer of minder Marokkanen?”, vroeg Wilders. Het publiek scandeerde luidkeels “Minder, minder!”

Het Duitse persagentschap DPA vergelijkt de speech van Wilders met de toespraak van de minister van Propaganda Joseph Goebbels in 1943 in nazi-Duitsland. "De vraagstelling herinnert daarbij aan de beroemde toespraak van de nationaalsocialistische minister van Propaganda Joseph Goebbels in het Berliner Sportpalast, waarin hij in 1943 tot 'totale oorlog' opriep", schrijft DPA. Het Duitse persagentschap meldde nog dat Wilders volgens zijn critici verder gaat dan vroeger, omdat hij "in het verleden enkel de uitzetting van criminele buitenlanders verlangde".

Goebbels stelde zijn publiek tijdens de bewuste toespraak in Berlijn telkens vragen die bevestigend beantwoord dienden te worden. Een van die vragen was: "Willen jullie de totale oorlog? " (Wollt Ihr den totalen Krieg?)

Wilders: “Vergelijking is walgelijk” 

Wilders vindt de vergelijking met Goebbels walgelijk. Hij wijst erop dat hij minder Marokkanen wil in Nederland, door de immigratie uit islamitische landen, zoals Marokko, te beperken via vrijwillige remigratie en door criminelen met een dubbele nationaliteit het land uit te zetten. "Daar is niks mis mee, integendeel. Men hoeft het er niet mee eens te zijn, maar dit soort vergelijkingen raken kant noch wal en zijn te walgelijk voor woorden", zei Wilders.

Marokkaanse organisaties in Nederland kondigen aan aangifte te doen tegen Wilders. De PVV-leider deed vorige week al stof opwaaien met een verkiezingstoespraak. Daarin zei hij: “Wie stemt voor PVV, stemt voor een stad met minder lasten en als het even kan met wat minder Marokkanen.”