PVDA grote verliezer in Nederland

De socialistische PvdA is de grote verliezer van de gemeenteraadsverkiezingen in Nederland. De partij is in verschillende steden niet langer de grootste. Ook de VVD verloor  aanzienlijk, waardoor de christendemocraten van CDA opnieuw de grootste partij worden.

De PvdA raakt maar liefst vijf procent van de stemmen. Dat lijken ze te doen ten voordele van het linksliberale D66, die er 260 raadszetels bij krijgt en de eerste plek van de Pvda overneemt in steden Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Groningen. Ook de linkse SP deed het heel goed en verdubbelde bijna het aantal raadszetels. “We hebben verloren, maar zijn niet verslagen”, klinkt het bij PvdA-leider Diederik Samson.

Ook de liberalen van VVD verloren fors en gingen van 15,6 naar 11,9 procent. Premier Mark Rutte geeft toe dat zijn partij “een forse tik” heeft gekregen, maar wijst erop dat zijn partij in moeilijke tijden impopulaire maatregelen moet nemen.

Volgens Geert Wilders van de extreemrechtse PVV hebben de regeringspartijen VVD en PvdA “een enorm pak op hun donder gehad”. De PVV kwam enkel op in Almere en Den Haag, en verloor er kiezers. In Almere blijft ze wel de grootste partij.

De opkomst voor deze gemeenteraadsverkiezingen was bijzonder laag. In Nederland is er geen stemplicht, maar 53,8 procent trok dan ook naar de stembus.