Oekraïense basis geeft zich over

De Oekraïense soldaten en hun oversten, van de basis die deze ochtend bestormd werd door ‘zelfverdedigingstroepen’ en pro-Russische militanten,  hebben zich overgegeven. Dat melden journalisten ter plaatse. De Oekraïense bevelhebber heeft zich overgegeven en zou volgens het nieuwsagentschap Kryminform vastzitten in het kantoor van de openbare aanklager in Sevastopol.

De bevelhebber van de Oekraïense zeemacht (viceadmiraal Sergej Gajdoek) en een vijftigtal andere officieren verlieten het hoofdkwartier met al hun bezittingen en documenten. Dat bericht het persagentschap Itar-Tass. Bij de bestorming zijn er geen gewonden vallen. Het Oekraïense ministerie van Defensie bevestigt dat Gajdoek zich heeft overgegeven maar weet niet waar hij zich nu bevindt. 

Volgens het persagentschap AFP hebben Russische soldaten ook een tweede basis ingenomen. Het gaat over de Oekraïense basis in Novoozerne, in het westen van de Krim. Ongeveer vijftig Oekraïense soldaten hebben de basis verlaten onder toezicht van Russische soldaten, terwijl pro-Russische militanten de Russische vlag hesen. De vicecommandant van de basis verklaarde dat eerst een groep vrouwen en kinderen de basis binnendrong, gevolgd door de pro-Russische milities en dan Russische soldaten.