Rusland voorlopig uit G8 gezet

Rusland maakt voorlopig geen deel meer uit van de G8, de groep van leidende economieën in de wereld. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius gezegd aan de zender Europe 1. "We hebben besloten de deelname van Rusland op te schorten", zei hij. De zeven andere landen zullen elkaar ontmoeten zonder Rusland.

Fabius zei dat op het moment dat de Russische president Poetin een toespraak hield over de Krim voor het Russische parlement. De Amerikaanse president Barack Obama heeft ondertussen de leiders van de G7 en de EU uitgenodigd voor een ontmoeting in Nederland. Daar moeten verdere gesprekken gevoerd worden over de crisis in Oekraïne. De Duitse bondskanselier Angela Merkel liet wel al weten dat, ondanks de ondertekening van het verdrag over de aansluiting van de Krim bij Rusland, Rusland lid mag blijven van de G8.

De samenkomst is voorzien voor volgende week, wanneer verschillende internationale leiders samen zijn in Den Haag voor een nucleaire top. De vergadering zal vooral gaan over welke stappen de G7 nog kan nemen om de ontwikkelingen in Oekraïne te beantwoorden. De G7 bestaat uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, de Verenigde Staten en Canada. Vanaf 1998 sloot ook Rusland aan bij de gesprekken, maar de afgelopen jaren zijn er ook een aantal bijeenkomsten, over de kredietcrisis en de crisis binnen Europa, geweest zonder Rusland.