Officieel: Krim is deel van Rusland

De Russische president Poetin heeft een verdrag ondertekend over de toetreding van de Krim tot Rusland. De Krim is nu officieel een onderdeel van Rusland, zegt het Kremlin. Poetin had even daar voor een toespraak gehouden over de situatie in de Krim. Nog voor hij begon kreeg hij al meteen een staande ovatie. Poetin speelde het tijdens zijn toespraak vooral op het etnische Russische karakter van de bevolking op de Krim. Hij verweet ook de westerse machten te werken met een dubbele standaard.

“Toen Rusland de Krim schonk aan Oekraïne, werd de bevolking wakker in een vreemd land”, zei Poetin. Hij voegde er nog aan toe dat “de Krim gestolen werd van Rusland.” En dat bracht hem meteen bij het argument bij uitstek om de acties van Rusland goed te praten:  “Als de Russischsprekende bevolking van de Krim ons om hulp vraagt, dan gaan we daar op in.” En nog: "De Krim heeft altijd al deel uitgemaakt van Rusland."

Poetin maakte ook opnieuw de vergelijking met de ontwikkeling rond Kosovo, die hij als een precedent ziet. “Wat de Albanezen deden in Kosovo werd getolereerd, maar wordt de bevolking op de Krim verboden”, klonk het. “Het Westen herschrijft haar eigen regels en hanteert een dubbele standaard als het over de Krim gaat."

En zo komt Poetin bij het punt dat hij wil maken: “Het referendum op de Krim gebeurde binnen het kader van de internationale wetgeving.” Hij had in dat opzicht nog een sneer klaar voor de VS: “De Amerikanen gaan prat op hun vrijheid. De bevolking van de Krim ook.” . Volgens de president heeft Rusland geen enkel recht geschonden en is het referendum op de Krim een “zuivere uitoefening van haar zelfbeschikkingsrecht”.

Poetin onderstreepte de rol van Rusland als redder. “Wij hebben de integriteit van Oekraine altijd gerespecteerd, in tegenstelling tot anderen.” En: “Kiev is de moeder van alle Russische steden. We kunnen niet zonder elkaar.”

Zo werkte Poetin toe naar het belangrijkste onderwerp: de toetreding van de Krim in de Russische federatie. De president van Rusland haalde daarvoor wat cijfers boven: “92% van de Russen wil dat we de Krim in ons land opnemen. De bevolking van de Krim heeft duidelijk aangegeven dat ze dat ook willen. Ik vraag dan ook dat het parlement de toetreding van de Krim goedkeurt."

Het leverde Poetin meermaals een staande ovatie op, sommige aanwezigen konden het zelfs niet droog houden. Na afloop zette de president samen met de premier van de Krim meteen zijn handtekening onder een akkoord over de toetreding van het schiereiland tot Rusland.